Zoeken in deze blog

maandag 18 april 2011

Wilde Marjolein (Oregano): Teelt en achtergrond informatie

Wetenschappelijke naam: Origanum vulgare L.
Volksnamen: Oregano, Wilde marjolein
Familie: Lipbloemigen (Labiatea, Lamiaceae beide namen zijn toegestaan)

De Wilde marjolein, ook bekend onder de nederlandse benaming Oregano, welke in het wild groeit op droge matige voedselrijke gronden, is wettelijk beschermd in Nederland en België, geen nood echter, jonge plantjes zijn makkelijk te verkrijgen via tuincentra, en ook zaad is verkrijgbaar via de betere zaad handel.

Wilde marjolein groeit graag op goed ontwaterde, kalkhoudende en zelfs steenachtige grond, in volle zon. De plant zaait zichzelf makkelijk uit, kan vermeerderd worden door scheuren, maar ook stekken en stukken wortel slaan zeer gemakkelijk aan.

De plant is rijk aan etherische oliën en verspreid tijdens de bloei een kruidig aroma, waarmee hij diverse insecten aantrekt.

Origanum vulgare L. Wilde marjolein of Oregano




Omschrijving: 
Kelk ongetand, van voren tot de voet gespleten. Schutbladen bijna cirkelrond, groen.  Stengels opstijgend of rechtopstaand, dik kortharig of viltig. Bladen eirond tot elliptisch, gaafrandig, aan weerszijde grijsviltig. Bloeikroon wit of lichtrood. Bloeit van Juli tot September.

Opgelet:
Wilde marjolein bevat net als zijn naaste familie (echte marjolein) etherische oliën welke de baarmoeder stimuleren, en menstruatie bevorderend werken, gebruik dit kruid dan ook niet tijdens de zwangerschap!

Keuken:
De plant wordt veelvuldig gebruikt in de Italiaanse keuken, meestal gecombineerd met andere kruiden. De blaadjes hebben een pittige smaak die hun toepassing vinden in gerechten met tomaten, pizza`s en pasta`s maar ook bij het braden van vlees, het stoken van likeur en brouwen van bier wordt gebruik gemaakt van Oregano.

Geneeskracht:
Pijnstillend, hoeststillend en kalmerend, wordt veelvuldig toegepast in natuurlijke verkoudheid-middeltjes. Kramp-opheffend kruid voor de luchtwegen, brengt verlichting bij bronchitis en astma. Bevordert het zweten bij grippale toestanden. Marjoraan is pijnstillend bij menstruatiepijnen. Wordt toegepast in combinatie met andere kruiden in slaap-thee. Kan ook gebruikt worden in kompressen bij stijve spieren.

Andere toepassingen:
Parfums
Potpourri
Badolie
Droogboeketten
Cosmetica

Bronnen:
  1. Reader`s Digest veldgids voor de natuurliefhebber, Wilde planten van west- en midden-europa (ISBN 90 6407 074 1)
  2.  Lexicon der geneeskruiden (ISBN 90 6030 519 1)
  3.  Heukels` Flora van Nederland (ISBN 90 01 85343 1)
  4.  Cursus "Kruidenkennis" (Europese academie)
  5.  Geïllustreerde kruiden encyclopedie (ISBN 90 366 1079 6)
  6.  Groot handboek geneeskrachtige kruiden (ISBN 90 807 7842 7)
  7. Wikipedia: Lipbloemen 
  8.  Soortenbank.nl: Wilde marjolein

Geen opmerkingen: