Zoeken in deze blog

zaterdag 5 maart 2011

Zaaien van Pepers en Paprika's: 1 Inleiding

Het viel me op dat veel mensen dit blog vinden met de keyword combinatie Pepers en Zaaien, het leek me dan ook gepast om hieromtrent mijn persoonlijk ervaringen te bundelen in een overzichtelijke serie artikels. Deze reeks gaat over het zaaien van pepers en paprika's, ik moet de info in een paar artikels onderverdelen want anders wordt het te onoverzichtelijk. Laat dit je echter niet afschrikken het zaaien van pepers en paprika's is erg eenvoudig, iedereen kan het, je moet er helemaal geen groene vingers voor hebben, het kost bijna niets en is erg leuk om te doen.

Peper kiemplant


Om te beginnen hebben we zaad nodig, dit zaad kunnen we op allerlei manieren verkrijgen: er zijn webshops die specifieke peper en paprika soorten verkopen, er zijn enthousiaste hobbyisten die zaad uitwisselen, we kunnen het zelf oogsten uit pepers en paprika's van de supermarkt. Het laatste is erg leuk, maar heeft als nadeel dat je niet echt zeker kan zijn welke peper je hebt, supermarkten durven wel eens verkeerde namen te gebruiken bij het labelen.

Om het zaad te laten ontkiemen hebben we een medium nodig waarin het zaadje kan groeien, het eenvoudigste is zaaien in aarde. Hoewel je goede resultaten kan halen bij het zaaien in potgrond, is het beter om te zaaien in zaaigrond. Deze kan je kopen in zaken van 10 tot 50 liter bij tuincentra, sommige bouwmarkten, en soms ook bij bloemenwinkels . Je kan die ook zelf maken, er staan vele zaaigrond recepten op het internet.

Persoonlijk gebruik ik het volgende recept:
2 delen universele potgrond
2 delen cocos potgrond
1 deel speelzand

Eveneens een mogelijkheid als je maar een paar plantjes wil telen is het gebruik van de zogenaamde Jiffy pots ¹ welke je vaak in tuincentra kan vinden, maar ook in online webshops.

Jiffy pellets


Uiteraard hebben we ook een vorm van zaaibakjes nodig, je kan hier kleine bloempotjes voor gebruiken,  bakjes van de chinees, wegwerpbekerjes .... of het professioneler aanpakken als je veel zaden wil zaaien en voor een zaad/stektray kiezen.

Tomatenbakje

Roomijs bakje


Wegwerpbekers
Het zaaien is erg eenvoudig, maar het tijdstip is erg belangrijk, dit moet vroeg in het voorjaar gebeuren, omdat pepers en paprika's er vaak lang over doen voor ze rijp zijn. Bij het zaaien moet je erop letten dat je zaadjes niet te diep zitten, een halve cm onder de grond is diep genoeg. Na het zaaien moet je de grond vochtig maken, en heeft het zaadje een warme plek nodig. Als je een propagator hebt is dit zeker bevorderlijk voor de kieming, echter kan je ook gewoon een boterhamzakje over je potjes trekken of krimpfolie.

Samengevat:
Voor het ontkiemen hebben je zaadjes een medium (zaai of potgrond), vocht (water), warmte en zuurstof nodig, ivb met de zuurstof is het dan ook belangrijk dat je af en toe je potjes lucht. Je wil een warme, vochtige, zuurstofrijke omgeving creƫren voor je zaadjes en vroeg genoeg beginnen.

¹ Externe link over het gebruik van Jiffy pots 

Geen opmerkingen: