Zoeken in deze blog

woensdag 9 februari 2011

Ananaskers, teelt en achtergrond informatie

Wetenschappelijke benaming: Physalis peruviana L.
Familie: Solanaceae (nachtschadefamilie)
Volksnamen: goudbes, ananaskers, kaapse kruisbes

De goudbes, een kruidachtige eenjarige plant is van oorsprong afkomstig uit het andes gebergte in Zuid-Amerika, maar wordt wereldwijd in de subtropen gekweekt. Ook in belgie en nederland is het mogelijk om ananaskers te kweken, in de tuin of kas.



De plant maakt breed vertakte zijscheuten aan. De bladeren, de bloemstelen en de kelken zijn bezet met zachte haren. De afwisselend geplaatste bladeren zijn hartvormig, groen, zacht behaard net gekartelde rand. De bloemen komen solitair uit de bladoksels en vertakkingen van stengel, de bloemstelen en de klokvormige kelk zijn eveneens licht behaard. Na de bloei vormt de kelk zich tot een omhulsel van de bes, de zogenaamde lampion.

De vrucht is een oranje grote bes (ca 1 tot 2 cm), met sappig zoet tot zoetzuur oranjegeel vruchtvlees.

Zaaien:
Ananaskers kunnen we best voor zaaien in februari, in zaaibakjes of potten op de vensterbank, of propagator. Onder gunstige omstandigheden, zal je rond de 10de dag na het zaaien de eerste kiemplantjes zien verschijnen, soms duurt het wat langer (tot wel 4 weken) dus niet meteen opgeven, maar geduld oefenen. Ongeveer een maand na het ontkiemen is het dan tijd voor de plantjes te verspenen naar afzonderlijke potjes.

Uitplanten:
Ananaskers word een forse plant en kan dan ook best in de volle grond gepland worden. Doe dit op voldoende afstand van elkaar, een ruimte van 75 cm aan weerszijde is zeker geen overbodige luxe! (er is een kleinere variateit beschikbaar bij de betere zaadhandels, welke geschikt is voor de teelt in potten). Voor een grotere opbrengst kan je de plant langs draad/gaas opbinden. Omdat de ananaskers een subtropische plant is is het belangrijk een zonnige standplaats te kiezen!

Opgelet ananaskers is vorstgevoelig! Plant deze plant dan ook niet uit voor ijsheiligen.
.
Oogst:
De rijpe bessen vallen vanzelf van de plant af (juli/augustus/september) waarbij ze beschermd worden door het lampion-achtige omhulsel. Ze zijn tot wel 2 maand lang te bewaren (bij een lage temperatuur, ijskast)

Ziekten:
De meeste plagen en ziekten zijn te weiden aan een verkeerde standplaats/verzorging, de rijpe bessen zijn gevoelig voor botrytis.

Inhoudstoffen:
o.a. vitamine A, B en C

Verwerking:
De ananaskers kan op veel verschillende manieren verwerkt worden, denk aan gelei, confituur, fruitsalade, taartvulingen ... maar ook aan decoratie op deserten (ijs/gebak).

Eveneens erg leuk is de rijpe vrucht even in chocolade te dopen, en na afkoeling de lampion terug toe te vouwen, een luxebonbon uit eigen tuin, in natuurlijke verpakking.

Medicinaal:
In de volksgeneeskunde wordt de ananaskers gebruikt, bij kanker, leukemie, malaria, asma, hepatitis, dernatitis en reuma. Tot op heden zijn de claims over de medecinale werking bij deze aandoeningen onvoldoende clinisch onderzocht om hier harde uitspraken over te doen. Wel is bewezen dat de ananaskers ontstekingsremmende eigenschappen heeft, en een anti-oxiderende stoffen bevat.

Bronnen:
Wikipedia artikel over de ananaskers
Wikipedia artikel over de nachtschade familie
Wikipedia artikel over het geslacht Physalis

Soortenbank. nl over de ananaskers
groentenfruit.nl artikel over de ananaskers
Wikipedia artikel over Botrytis
Journal of ethnoparmacoligy (pdf bestand)
Antioxidant activities of Physalis peruviana.
Antiinflammatory activity of extracts and fractions obtained from Physalis peruviana L. calyces

Geen opmerkingen: