Zoeken in deze blog

zondag 6 maart 2011

Zaaien van Pepers en Paprika's: 2 Deno-methode - Inleiding en achtergrond informatie

In deel 2 van de reeks Het Zaaien van Pepers en Paprika's ¹ gaan we in op de Deno-methode achtergrond en voordelen.

De "Deno-methode" is een methode uitgewerkt door Norman C. Deno, Professor Emeritus of Chemistry, Pennsylvania State University. Professor Deno hield zich bezig met een brede studie over het ontkiemen van zaden, en meer bepaald over de optimale omstandigheden, en welke kiemremmers ² er opgeheven moeten worden bij het ontkiemen van zaad. Zijn bevindingen hieromtrent zijn vastgelegd in de publicatie Seed Germination Theory and Practice.

Het principe achter de Deno-methode is dat zaadjes in het eerste stadium van hun ontkieming hun voeding uit de zaadlobben onttrekken en dus geen voedselrijke grond nodig hebben, dit is erg handig voor de hobby tuinier die graag controle houd over het kieming proces, en  mensen die maar weinig ruimte hebben.

 Immers vraagt de Deno-methode veel minder ruimte bij de kieming, en wordt er veel minder ruimte ingenomen dan bij de traditionele ontkieming in grond.

Dit kunnen we het beste illustreren aan de hand van een voorbeeld:
Momenteel hebben wij meer dan 100 zaadjes die volgens een adaptatie van de Deno-methode³ in een bakje zitten van nog geen 10 bij 15 cm en dit bakje is nog niet voor  ¼ gevuld. Dit houd in dat we makkelijk 400 zaden op die ruimte kunnen laten ontkiemen, om hetzelfde te bereiken met stektrays komen we al snel aan een ruimte van 1 vierkante meter uit! Eveneens in tegenstelling met zaaien in grond als medium krijgen we een duidelijk beeld van welke zaden gekiemd zijn en welke niet, we verspillen dus veel minder ruimte, en hebben een duidelijk overzicht over de kiemkracht van het gebruikte zaad.

Opmerking: hoewel je met de Deno-methode praktisch elke zaadsoort kan doen ontkiemen, werkt dit systeem minder fijn met stof fijn zaad, en extreem grote zaden.


¹ Deze reeks is een serie van artikelen over het zaaien van pepers en paprika's voor de hobbyist, de aanleiding van deze reeks is dat volgens mijn adsense account veel mensen de weg naar mijn site vinden langs google met als keywoord combinatie "Pepers en Zaaien" Het leek me dan ook gepast om hieromtrent mijn persoonlijk ervaringen te bundelen in een overzichtelijke serie artikels. Eerder gepubliceerd artikel in deze reeks: Het zaaien van pepers en paprika's: deel 1 inleiding

² Artikel op dit blog: Vertragingsmechanismen zaad

³ Deze adaptatie wordt Deel 4 van deze reeks, is een werk in uitvoering, moet nog duidelijke foto's maken ter illustratie.

Geen opmerkingen: