Zoeken in deze blog

donderdag 24 februari 2011

DIY: goedkope mini propagator

In deze diy laat ik zien hoe je voor minder dan 50 cent, een broedbakje (mini-propagator) voor het ontkiemen van zaadjes, in elkaar kan steken. Dit projectje vraagt ongeveer 15 minuten, en kost minder dan 20 cent, het dessert niet meegerekend. Het is niet extreem moeilijk, en we gebruiken enkel tools die iedereen in huis heeft.

Belangrijke opmerking: 
We maken in deze diy gebruik van een vlam, en een stanley mes, let aub op dat je je huis niet afbrand, of in je vingers snijd, en doe dit projectje niet zonder begeleiding van een volwassene!

Benodigdheden: 

 




Stanley mes
Permanente marker (zelf gebruik ik een alcoholstift omdat dat duidelijker is voor de fotos, maar een pen om mee op cd-roms te schrijven werkt even goed en is eigenlijk wel netter)
Dunne schroevendraaier (doe dit niet met je extra dure nieuwe schroevendraaier set, er blijft wat gesmolten plastiek aan de schroevendraaier hangen, je kan dat er afkrabben, maar is geen aangename bezigheid)
1 doorzichtig insteekmapje (helder is het mooiste, en laat meeste licht door)
Aansteker (het is ook handig een kaars te gebruiken, omdat je aansteker na verloop van tijd erg warm kan worden)
Tape
IJzeren latje (voor dingen af te tekenen, en langs te snijden met stanleymes)
ijscreme-bakje + deksel (leeg uiteraard)
Stukje fijnkorrelig schuurpapier (niet noodzakelijk, maar is wel mooier voor de afwerking)

Werkwijze:

We beginnen met de lege verpakking op zijn kop te zetten, laar het deksel er nog maar even opzitten, dat is steviger en dus aangenamer om mee te werken.










Het gedeelte dat op de foto met rood gemarkeerd is wil je behouden, voor de stevigheid.
markeer nu waar je de gaten voor de afwatering gaat maken, probeer er voldoende te gebruiken,
maar overdrijf ook niet want dat gaat ten koste van de stevigheid.










Eens de gaten gemarkeerd zijn kunnen we ze gaan uitboren, het makkelijkste werkt dat met een verhit stuk ijzer, zelf gebruik ik hier een oude schroevendraaier voor. Probeer je gaten ongeveer 5 mm groot te maken. Omdat je de gaten in het kunststof smelt komt er een onaangename, en niet al te gezonde lucht vrij, doe dit dan ook buiten of met de ramen open.











Als je daar klaar mee bent zou het er ongeveer zoals op de foto moeten uitzien. We zijn bijna in de helft nog even de onderbak afwerken en dan komt het deksel aan de beurt.







Waarschijnlijk zien je gaten er ongeveer uit zoals op deze foto, op zich geen ramp maar het is toch beter van dat een beetje op te schuren om verstroppingen tegen te gaan. het handigste werkt dit als je met je ene hand het gat langs de binnenzijde ondersteunt, en dan met je andere hand langs de bovenzijde het lichtjes opschuurt.










Nu de onderzijde afgewerkt is kunnen we aan het deksel beginnen.













Uit het deksel moeten we het raam snijden, je wil wel een randje behouden zowel voor de stevigheid als voor het raampje aan vast te plakken. Snij met het staleymes langs het ijzeren latje, en let er op dat je vingers niet in de baan van het mes zitten!











Snij vervolgens uit het doorzichte insteekmapje een rechthoek die net iets groter is dan het gat uit het deksel. en plak dit zorvuldige vast op het deksel met tape.










We zijn bijna klaar nu, als je je deksel omdraait zie je dat er een spleet is tussen het deksel zelf, en je raam, tape de raam dus ook langs de onderzijde vast nog even je onderbak  uitspoelen en je mini propagator is klaar het enige dat je nog rest is de onderbak vullen met zaaigrond, zaadjes zaaien en licht vochtig houden. Zet de propagator op een warme plaats, maar uit de zon, en vergeet niet regelmatig te luchten.

Edit: Zelf heb ik er wat Cherry roma tomaat ingezaaid., eerste zaadjes kwamen na minder dan een week op.



Geen opmerkingen: