Zoeken in deze blog

vrijdag 18 maart 2011

Zaaien van pepers en paprikas: 3 Deno-methode Praktijk

 In deel 3 van de reeks Het Zaaien van Pepers en Paprika's ¹ gaan we praktisch aan de slag met het zaaien van paprikas en pepers volgens de deno-methode.

Zoals aangegeven in het vorige artikel in deze reeks, is de deno-methode een door professor Norman Deno gebruikte methode om onderzoek te doen naar de kiemkracht van zaad. Veel hobby peper kwekers en andere hobby tuiniers gebruiken echter dezelfde methode vanwege de ruimtebesparing bij het ontkiemen.

Het is een makkelijke, overzichtelijke en erg hygiënische methode voor peper en andere zaden te laten ontkiemen.


Benodigdheden:

Naar keuze plasic bekertjes of gripzakjes

Een permanente marker voor het markerern van de bekertjes of gripzakjes

Verpakking wattenschijfjes

Steeklabels

Peper zaadjes

Water
Werkwijze:
Begin, met het klaarleggen van al de materialen die je nodig hebt, niets zo vervelend als met natte handen erachter te komen dat je nog wat zaadjes uit je voorraad nodig hebt!

Selecteer de zaden die je wil gaan zaaien eerst uit op zicht (kijk of ze niet beschadigd zijn) verwijder eventueel opgedroogd resterend vruchtvlees (propere tandenborstel werkt prettig vind ik persoonlijk).

Eens we onze zaden uitgesorteerd hebben is het tijd om te gaan labelen, dit is belangrijk als we meerdere soorten gaan zaaien of op verschillende data zodat we de zaden achteraf kunnen herkennen.
Er zijn verschillende methoden om te labelen, je kunt je eigen systeem kiezen.

Zelf label ik met een nummer in het formaat van 1-2-datum waarbij 1 het nummer van het plantengeslacht is en 2 het nummer van de variateit, de datum is uiteraard de datum waarop de zaden te kiemen worden gelegd. Verder zet ik er meestal ook de variateit op, wat handig is als het nummer toch onleesbaar wordt maar niet strikt noodzakelijk.

Als je een alcoholstift gebruikt is het noodzakelijk om deze de tijd te geven te drogen, zoniet veeg je het zo uit, dus tijd voor 5 minuten pauze nu.

Gripzakjes:

Neem een steekettiket klaar het wattenschijfje en het handwarme water. Doop het wattenschijfje in het water en hou het er even boven om uit te lekken (je hoeft het niet uit te wringen gewoon even laten uitdruipen is voldoende).

Leg het wattenschijfje op het steekettiket zoals op de afbeelding, nu wordt het tijd om de geselecteerde zaadjes erbij te nemen en op de linkerzijde van het wattenschijfje te leggen, verdeel ze zo dat elk zaadje redelijk wat plek heeft, meestal doe ik er zelf 6 per soort, let wel op als je goed kiemkrachtig zaad hebt zal je dan ook 6 kiemende zaadjes hebben, dit loopt op als je meerdere soorten kweekt ;o)

Vervolgens vouw je de rechterzijde waar geen zaad op licht over de linkerzijde, je zaadjes liggen nu goed beschermd in het wattenschijfje.

Gebruik nu het steekettiket als ondersteuning om het geheel in een gripzakje te scheppen. Het gripzakje laat je open staan en het steekettiket blijft mee in het zakje, zodat je zeker bent dat er zuurstof bij de zaadjes kan.



Bekertjes:
 Het principe bij de bekertjes is exact hetzelfde als bij de gripzakjes, let wel op water verdampt sneller in bekertjes, dus tenzij je er folie over doet of dekseltjes hebt moet je het vochtgehalte veel nauwlettender in het oog houden.

Vervolgens:
Als al je peper zaden een zakje/bakje gekregen hebben is het tijd on ze weg te zetten,  je zoekt een warme plek in dit stadium hebben je zaadjes nog geen licht nodig, enkel de warmte, de vochtigheid en de zuurstof is belangrijk, zelf zet ik mijn zaden meestal in de badkamer (omdat het daar warm is).

De eerste dagen is er vermoedelijk weinig te zien en hoef je dus ook niet te controleren. Hoewel het wel eens gebeurdt dat een zaadje binnen de week ontkiemd, is dit eerder uitzondering. Doe de eerste controle na een week of zo, en vervolgens om de dag of om de 2 dagen. Eens de peperzaadjes kiemen kan het snel gaan,

Opmerking:
Je wil de zaden overplanten als het worteltje ongeveer een halve cm is, langer wachten kan wel maar is niet noodzakelijk, en als je te lang wacht gaan de kiemen afsterven.

Succes met zaaien! 

¹ Deze reeks is een serie van artikelen over het zaaien van pepers en paprika's voor de hobbyist, de aanleiding van deze reeks is dat volgens mijn adsense account veel mensen de weg naar mijn site vinden langs google met als keywoord combinatie "Pepers en Zaaien" Het leek me dan ook gepast om hieromtrent mijn persoonlijk ervaringen te bundelen in een overzichtelijke serie artikels.
 
Eerder gepubliceerde artikels in deze reeks: 
Het zaaien van pepers en paprika's: deel 1 inleiding 
Zaaien van Pepers en Paprika's: 2 Deno-methode - Inleiding en achtergrond informatie 

Geen opmerkingen: